DERSU UZALA (1975) - Film İncelemesi

gitarisyen

Aşk şarkıları söylemeyi bıraktığımız gün

her şeyimizi yitirdik biz. İşte o yüzden

hep aşk şarkıları söylüyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DERSU UZALA

(1975)

 

Film İncelemesi

 

Akira Kurosawa'nın yönetmenliğini yaptığı, Rus kâşif Vladimir'in anılarına dayanan, S.S.C.B. ve Japonya ortak yapımı, biyografi, macera ve dram türlerini barındıran bir film olan "Dersu Uzala"; filmde Yury Solomin'in canlandırdığı Rus kâşif Arsenyev'in Rusya'nın Ussuri bölgesindeki keşif gezileri sırasında tanıştığı yerli bir avcı olan (Maxim Munzuk'un canlandırdığı) Dersu Uzala ile olan dostluğunu anlatırken; izleyiciyi de doğanın güzellikleri ve zorluklarından etkili sahneler sunarak büyülüyor.

Film tabiatın güzelliklerini ve güçlüklerini etkileyici bir şekilde yansıtırken, Dersu'nun doğayla olan derin bağını ve (bana film boyunca "Basitlikte güzellik ve doğallık vardır!" dedirten) basit yaşam felsefesini izleyenlere çok başarılı bir şekilde aktarıyor. Diğer birçok filmlerindeki sahne, tema ve görüntülerden de bildiğimiz üzere, usta yönetmen Akira Kurosawa'nın insan sevgisi ve doğaya hayranlığı bu filmde de belirgin şekilde hissediliyor. Kurosawa'nın ustalıkla işlediği bu doğa destanı; dostluk, doğa ve insanın yaşlanma süreci üzerine düşünme fırsatı sunarken izleyiciyi de hem görsel hem de duygusal olarak etkiliyor.

Filmin ilk 15 dakikasında biraz sıkıldığımı inkâr edemeyeceğim Dersu Uzala filmi aslında yavaş tempolu, ancak meditasyon niteliğinde bir film. Bunu izledikçe anlıyor, filmin içine giriyor ve hem yönetmene hem oyunculara hem de hikâyeye saygı ve hayranlık duyuyorsunuz. Zira Kurosawa karakterlerin iç dünyalarını ve doğayla olan ilişkilerini derinlemesine işliyor ve Dersu'nun doğa karşısındaki (doğayı kabul etmişliğin ve sindirmişliğin getirdiği) bilgeliği ve Arsenyev'in ona duyduğu hayranlığı film boyunca izleyiciye harika bir şekilde aktarıyor. Bunun yanında Kurosawa'nın ustalıkla kullandığı geniş açılar ve doğal ışık, izleyiciyi adeta Ussuri bölgesinin vahşi doğasına taşıyor ve bu görsel zenginlik, bana göre filmin en güçlü yanlarından birini oluşturuyor.

Bu arada oyuncuların performanslarına değinmeden geçmek de olmaz: Dersu Uzala'yı canlandıran Maxim Munzuk; Dersu'nun doğayla olan içten, huzurlu ve derin bağıyla basit yaşam felsefesini, bilgeliğini, insancıllığını başarılı bir şekilde yansıtırken, yine Yury Solomin'in Arsenyev rolündeki performansı da aynı derecede etkileyici. Yury Solomin, Arsenyev'in modern dünyasıyla doğa arasındaki ilişkisini, ruh hâlini ve iç dünyasının bakış açısını çok güzel bir şekilde içselleştirip izleyiciye aktarmış. Bunun yanı sıra; filmin duygusal çekirdeğini oluşturan iki karakter arasındaki dostluğun ve Dersu'nun doğayla olan uyumu ve Arsenyev'in modern dünyası arasındaki karşıtlığın işlenmesi bakımından da, oyuncuların doğallığı izleyenlerin hem oyuncularla hem de filmle duygusal bir bağ kurmalarını sağlayan önemli bir unsur...

Yeri gelmişken; filmin müziklerini Isaak Shvarts yapmış ve beni film boyunca bu müzikler de etkiledi. Zira filmde kullanılan müzikler filmin doğa sahneleri, manzaraları ve temasıyla o kadar uyumlu ki; müziğin de etkisiyle film boyunca kendimi hem rahatlamış hem de doğayı dinliyormuş gibi hissettim.

Filmi izledikten sonra araştırdığım kadarıyla; "Dersu Uzala", Kurosawa'nın filmografisinde özel bir yere sahip. Zira "Dersu Uzala", Kurosawa'nın Japonca olmayan tek filmi olmasının yanı sıra, 70 mm formatında çekilmiş de tek filmi. Yönetmenin Japonca olmayan tek filmi olmasına rağmen, Kurosawa'nın tarzı ve anlatım gücü, "Dersu Uzala"yı gerçekten unutulmazlar arasına sokmuş ve bu yönüyle de film, 1976 yılında "Yabancı Dilde En İyi Film" dalında Akademi Ödülü kazanmış. Yine ayrıca "Dersu Uzala", Moskova Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ödül ve Prix FIPRESCI gibi birçok ödül de almış.

Sonuç olarak; hem görsel hem de duygusal açıdan çok zengin olan ve Kurosawa'nın yönetmenlik dehası ve dokunaklı hikâye anlatımıyla izleyeni etkileyen "Dersu Uzala", beni de izlerken oldukça etkiledi ve "Unutulmazlarım" arasına girdi. Yine doğa ve insan ilişkilerini anlamak, dostluk ve doğa kavramları üzerine düşünmek isteyen herkes açısından da "Dersu Uzala"nın izlenmesi gereken bir görsel / duygusal / epik şölen olduğunu düşünüyorum.

FİLMİN KONUSU / ÖZETİ:

Rus kâşif Viladimir Arsenyev'in 1902-1910 yılları arasında Sibirya bölgesindeki araştırmalarını konu alan aynı adlı romanından uyarlanan film; Arsenyev ve ekibinin araştırma ve haritalama çalışmaları sırasında tanıştıkları yaşlı bir yöre avcısı olan Dersu Uzala ile kurdukları derin dostluğu ve ondan hayatın anlamı ve hayatta kalmak gibi konularda aldıkları önemli dersleri anlatıyor.

(Özet: Alıntı)

 

Filme Verdiğim Puan: 10 üzerinden 9.

 

DERSU UZALA
(1975)

Türü

:

Biyografi, Dram, Macera

Ülkesi

:

S.S.C.B., Japonya

Dili

:

Rusça

Senaryo

:

Akira Kurosawa, Yuri Nagibin, Vladimir Arsenyev

Yönetmen : Akira Kurosawa

Oyuncular

:

Maxim Munzuk, Yury Solomin

 

NOT: Yukarıda okuduğunuz yazı, tarafımdan 10 Aralık 2024 tarihinde yazılmış olup, aynı tarihte bazı değişikliklerle www.turkcealtyazi.org sitesinde yayınlanmıştır.

 

(10 Aralık 2024)
gitarisyen
(M. Feridun Gülsan)
"SİNEMA YAZILARIM"
Menüsüne Git

 

"SİNEMA"
Ana Menüsüne Git

 

"ANA SAYFA"YA GİT

 

 

Site Tasarımı: gitarisyen © 2011